Ace Combat: Joint Assault

Geplaatst op: 12-06-2013

Als je de game opstart heb je in het keuzemenu een optie om met – dan wel tegen – elkaar te spelen en om alleen te spelen: oftewel de campaign. De campaign begint met een eenvoudige tutorial. Zo leer je hoe je een tegenstander in je target lock krijgt en hoe je van target en wapen wisselt. Je vliegtuig is met drie wapens uitgerust: een mitrailleur met een eindeloze reeks kogels en twee soorten raketten.

Mystery shop

Door het volbrengen van missies en het vernietigen van tegenstanders verdien je geld dat je kunt gebruiken om een heel scala aan upgrades te kopen. Naast nieuwe raketten en diverse soorten bommen kun je vliegtuigen ook verbeteren met een nieuwe motor, wingtips, pantsering en betere elektronica. Een leuk aspect: je speelt alleen upgrades voor een vliegtuig vrij als je met dat vliegtuig ook daadwerkelijk hebt gespeeld. Een klein nadeel hiervan is dat je niet precies weet wanneer je een upgrade optie krijgt en welke dat dan is. Ook kun je om de zoveel missies een nieuw vliegtuig kopen; ook hier is het een verrassing welke vliegtuig dat gaat worden en welke eigenschappen deze heeft.

Verrassing!

De moeilijkheidsgraad is prima om het spel lekker te spelen en is ook nog in drie niveaus in te stellen. Uiteraard word je zelf ook zo nu en dan neergehaald. Je kunt dan desgewenst vanaf een checkpoint starten en je kunt van vliegtuig wisselen. Zoals gezegd speelt het spel lekker weg. Alleen in de laatste missie moet je even flink je tanden zetten. Zo heb ik in de laatste missie met raketten gunships moeten slopen wat geen gemakkelijke opgave was. Ik heb daarna toch nog even met de MIG-1.44 een paar missies opnieuw gespeeld en vervolgens werd ik verrast met ‘air-to-ship missiles’. Als ik dat nu eerder had geweten was mij een hoop bloed, zweet en tranen bespaard gebleven.

Direct vliegen

De missies zijn gevarieerd: van het begeleiden van een helikopter, het vernietigen van diverse doelen tot het beschermen van een stad. En heel ‘verrassende’ missie is het wegbrengen van een VIP met een onbewapende 747. Sommige missies vlieg je samen met vriendschappelijke vliegtuigen, maar hun bijdrage in het gevecht is minimaal. Je zult het meeste vijandig tuig zelf uit de lucht moeten schieten. Het spel heeft geen mogelijkheid om je eigen ‘wingmen’ te uit te kiezen. Dat is wat mij betreft een gemiste kans. Je begint de missies overigens meteen in de lucht, aan de rand van het gevechtsgebied. Opstijgen en landen hoeft dus niet. Geen overbodige vliegminuten dus maar pure actie.

Opstijgen, landen en bijtanken

In Ace Combat – Joint Assault zitten een paar minigames: opstijgen, landen en bijtanken in de lucht. Alleen de laatste twee hebben enige speelwaarde. Het opstijgen is alleen een kwestie van gas geven. Je kunt de minigames overslaan met een druk op de knop. Gelukkig maar, want na één keer heb je ze wel gezien. Het volbrengen levert je ook maar weinig punten op, dus echt nodig heb je ze niet.

Kort

De speeltijd die je nodig hebt om de campaign uit te spelen is niet heel lang: er zijn een stuk of 20 missies die elk ongeveer 15 minuten duren. Met een aantal nieuwe pogingen zal de totale speeltijd tussen de vijf en tien uur liggen. Na het uitspelen kun je met je verzamelde vliegtuigen en upgrades de campaign weer opnieuw spelen of het tegen anderen opnemen. Echter, na één keer uitspelen heb je nog niets eens de helft van de vliegtuigen vrij gespeeld.

Ons oordeel

Ace Combat – Joint Assault is een game met prima gameplay en graphics waarbij de ontwikkelaars duidelijk hebben gekozen voor entertainment boven realisme. Zo kun je rustig recht tegen de zon invliegen zonder jezelf te verblinden en kun je vol gas in duikvlucht zonder zwart voor je ogen te zien van de G-krachten. Alleen het vrijspelen van vliegtuigen en upgrades is helaas een raadsel en de speeltijd van de campaign is aan de korte kant. Toch geef ik de game een Approved stempel omdat hij lekker wegspeelt en er veel extra’s te verzamelen zijn.

Linkin Park: 8Bit Rebellion TRON L.A. Noire