Yakuza 3

Geplaatst op: 12-06-2013

De Yakuza-serie is razend populair in Japan. Maar het heeft een jaar geduurd voor we hier in het Westen de avonturen van Kazuma Kiryu mogen beleven in Yakuza 3. In Japan is het vierde deel net uit en is het vijfde deel alweer aangekondigd. En als je een tijdje Yakuza 3 speelt weet je ook waarom de Japanners Kazuma in hun hart hebben gesloten: het spel is doorspekt van stoere (maar aparte) personages, actiescènes waar Bruce Lee trots op kan zijn en een emotioneel, spannend verhaal. Liefhebbers van Kung Fu-films, Anime en Manga zullen hun vingers dan ook aflikken bij dit spel, maar trek je het typisch Japanse stijltje niet, dan zul je niet veel lol aan Yakuza 3 beleven.

Interactieve film

Alles in Yakuza 3 draait om Kazuma Kiryu, een keiharde vuistvechter met een hart van goud. Aan het begin van het spel kun je in het menu of tijdens de eerste speelbare scènes een uitgebreide samenvatting krijgen van zowel Yakuza 1 als 2. Het is wel even handig om deze verhalen te bekijken en je bekent te maken met de lotgevallen die Kazuma beleefd heeft, zodat je niet alleen begrijpt wat de ex-Yakuza drijft, maar je ook de personages herkent die je gaandeweg in Yakuza 3 tegenkomt. De Yakuza-serie is zeer verhaal gedreven en regelmatig zul je lange cutscenes bekijken en flinke lappen tekst lezen. Het spel krijgt hierdoor veel diepte, ook doordat de emotie in de personages door de graphics schitterend naar voren komt. Maar af en toe lijkt Yakuza 3 meer op een interactieve film dan een actiegame en daar moet je tegen kunnen. Maar als je los mag, dan gaat het ook los.

Eer en geweten

Kazuma heeft zich in Yakuza 3 losgemaakt van de onderwereld en runt een weeshuis. Maar het is een oud cliché in de maffiawereld: je kunt je nooit helemaal losmaken van je verleden. Al snel leer je dan ook dat je je problemen het beste op één manier op kunt lossen: met je vuisten. De personages om je heen vragen je regelmatig om hulp, waarbij het Japanse gevoel voor eer en geweten altijd voorop staat. Naast het halen en wegbrengen van spullen, moet je vooral knokken met straatbendes en de lokale Yakuza-families. Kazuma lijkt een magneet voor testosteron gedreven tuig: je kunt niet over straat of je wordt wel uitgedaagd. Ben je net bezig met een missie, dan zijn deze onderbrekingen soms hinderlijk, maar in Yakuza 3 kun je vooral stoom afblazen. En hoe.

Meppen, schoppen en snijden

De knokpartijen in Yakuza 3 beslecht je door het uitvoeren van combo’s en het goed doorstaan van quicktime events. Hoe meer vijanden je verslaat, hoe meer ervaring je krijgt, die je om kunt zetten in nieuwe moves en betere vechttechnieken en uithoudingsvermogen. Ook wapens als samurai-zwaarden, nunchucks, messen en tasers spelen een rol (die je ook nog eens uit kunt breiden met zogeheten ‘mods’), maar het wordt echt leuk als je ook een beetje om je heen kijkt. Veel voorwerpen in je nabije omgeving kun je namelijk als wapen gebruiken waarbij je het tuig om de oren slaat met fietsen, reclameborden, stoelen, plantenbakken, kratten en wat nog meer binnen handbereik komt. Hoe sterker je wordt, hoe gewelddadiger de knokpartijen, waarbij een lekkere finishing move veel voldoening geeft. Zo slinger je een Yakuzalid bij zijn benen tegen zijn vrienden of trap je iemand vol in zijn gezicht, nadat je hem met een flinke kopstoot ter aarde hebt gebracht. Of mep iemand door een glazen pui de straat op, om hem daar genadeloos met een terrastafeltje knock-out te slaan. De 18+ leeftijdsduiding zal dan ook vooral voor de harde actie uitgedeeld zijn.

Eindeloze boss-fights

Naarmate je sterker wordt, ga je hele bendes te lijf. Maar het zijn vooral de eindbazen die flink lastig zijn en ook de nodige vechttechnieken in huis hebben. Ontwijken en verdedigen zijn dan net zo belangrijk als uithalen en in deze gevechten lijken de quicktime events soms eindeloos. Het loont dan ook de moeite om flink met de zijmissies aan de slag te gaan, om zo de nodige extra ervaringspunten te verzamelen om betere moves te scoren en geld te verdienen om spullen te kopen om je wapens te verbeteren. En de zijmissies zijn talrijk: je kunt uren bezig zijn, zonder ook maar om te kijken naar de hoofdverhaallijn.

Meisjes zijn goed voor ervaring

Ga je de stad in, dan zul je talloze burgers ontmoeten die allemaal je hulp kunnen gebruiken. De een zoekt een drakenbeeldje om een verzameling compleet te maken, de ander heeft water nodig om medicijnen in te nemen en weer een ander heeft de Yakuza op zijn dak. Ben je op zoek naar romance? Ga dan naar de hamburgertent en neem een knap meisje mee uit naar de Karaoke-bar – waar je weer een quicktime minigame te wachten staat. Deze leuke meisjes hebben meestal ook problemen met de onderwereld, die je na een potje knokken weet op te lossen. Het meisje zal je vervolgens dankbaar in de armen vallen om een nachtje met je door te brengen. 5000 ervaringspunten erbij!

Karaoke, golf en vissen

Naast meisjes versieren kun je in Yakuza 3 ook onder andere poolen, darten, gokken, golfen en vissen. Dit zijn allemaal minigames die flink uitgebreid zijn, maar altijd speelbaar blijven. Vooral in de zijmissies en minigames proef je van de typisch Japanse humor: hoe stoer Kazuma ook is, hij is niet te beroerd om zijn gevoelige kant te laten zien en een liefdesliedje te zingen, of met een stevige Kungfu-kreet een krakkemikkige paraplu uit het water te hengelen. Zelfs als je tegen een eindbaas moet knokken, is er humor in het spel. Om te imponeren, ontbloten Yakuza hun bovenlijf, om te showen met de prachtige tatoeages op hun rug. Begint het gevecht, dan trekken de tegenstanders hun bovenkleding met één ruk los, of je nu een shirtje draagt of een driedelig pak met stropdas. Japanser dan de Yakuza-serie kan het niet.

Playstation 2 of 3?

Ondanks de vele interessante personages, de uitgebreide verhaallijn en de stoere knokpartijen kent Yakuza 3 ook de nodige minpunten. De lange cutscenes zijn al aan bod gekomen, net als de straatbendes en Yakuza die je haast op elke straathoek lastig komen vallen. Het spel komt uitermate traag op gang en je bent vele uren bezig, voor je het besef begint te krijgen hoe stoer de gevechten kunnen zijn en hoe uitgebreid de zijmissies en mini-games zijn. De emotie in het spel komt vooral naar voren door de prachtige gezichtsanimaties van de personages en ook de afwisseling tussen de talloze personen die je tegenkomt is enorm. Maar de graphics van de steden zelf valt regelmatig tegen. Zo zie je in de verte vaak gekartelde lijnen en loop je teveel tegen onzichtbare muren aan. Tijdens straatgevechten moet je af en toe op zoek naar een laatste tegenstander die achter een geparkeerde auto vast zit en lopen voorbijgangers lange tijd tegen je aan te schuren, voor ze uiteindelijk om je heen weten te komen. Het lijkt soms wel alsof Yakuza 3 een Playstation 2 game in een Playstation 3 HD-jasje is. Ook voelt de mix van actie en verhalende scènes soms wat uit balans: je kunt uren spelen zonder echt het gevoel te hebben dat je verder komt.

Ons oordeel

Yakuza 3 is een game die niet voor iedereen geschikt is. Daarvoor gaat het allemaal net te traag en is het spel gewoon te Japans. Ben je echter fan van Anime en Manga en mag je ook graag stoere Japanse maffioso de nodige Kung Fu technieken aan de dag zien leggen, dan is dit spel je op het getatoeëerde lijf geschreven en zeker ‘Approved’. Maar voor iedereen die niet Zen genoeg is om er het geduld voor op te brengen, is Yakuza 3 vooral ‘Average’

007 Bloodstone Yakuza 4 Art Acamedy